Održivost i zdravlje

Važnost primjene održivih praksi u svakodnevnom životu čime poboljšavamo kvalitetu vlastitog života i vlastito zdravlje, istovremeno djelujući odgovorno prema okolišu smanjujući svoj uglični otisak, teme su koje sve češće postaju dio našeg svakodnevnog promišljanja.

Kako bi potakli naše sugrađane da promijene uobičajene prakse i navike i kako bi ih educirali kako, barem u nekim djelovima mogu svoj život učiniti zdravijim i održivijim, organizirana je serija od 8 predavanja i praktičnih radionica.

Održane su radionice na temu život bez otpada, predavanje o božićnim biljkama, edukacije o zdravlju kroz ljekovito i aromatično bilje, praktična radionica o izradi hidrolata, praktična radionica izrade vegetarijanskih mljijeka, sireva i namaza, praktična radionica izrade kozmetike od prirodnih sastojaka, praktična radionica redizajniranja odjeće, te praktična radionica izrade mirisnih svijeća. 

Polaznici su imali prilike naučiti koje predmete koristiti i kako na jednostavan način organizirati svoj život da bi stvarali čim manje otpada, naučili su kako sami napraviti kozmetičke proizvode – pastu za zube, deodorans i sredstva za čišćenje od materijala koji su zdravi i održivi i za okoliš i za ljude. Svaki polaznik je na radionici dobio malu količinu navedenih proizvoda za vlastitu upotrebu čime smo potakli polaznike da koriste navedene proizvode te da na taj način stvore zdravu naviku i razbiju početni strah i skepsu.

Na radionici izrade vegnskih mljieka i sireva polaznici su naučili kako od orašastih plodova i sjemenka napraviti mlijeko, sir i namaz te ih se potaklo da nađu alternativu mliječnim proizvodima koji često dolaze iz ne-etičnog intenzivnog uzgoja i nisu zdravi za konzumaciju niti je njihova proizvodnja dobra za održivost okoliša.

Radionice i predavanja o ljekovitom i aromatičnom bilju upoznala nas je sa mnogobrojnim koristima aromatičnog bilja za zdravlje, a koje je moguće uzgajati i u vlastitom vrtu. Predavanje o božićnim biljkama povezalo je tradiciju korištenja određenih biljaka u božićnom razdoblju sa njihovim aromatičnim svojstvima te poslijedično i utjecajima na fizičko i psihičko zdravlje ljudi.

Radiomica izrade hidrolata pokazala je na zoran način kako se od priručnih materijala može izraditi naprava za izradu hidrolata koji su važan sastojak svakog kozmetičkog proizvoda.

Reciklaonice – radionice recikliranja i ponove uporabe imale su za temu ponovnu upotrebu ostataka svijeća od kojih se izradilo mnoštvo dekorativnih i mirisnih svijeća, te recikliranje stare odjeće na kojoj su polaznice naučile kako od stare majice napraviti jastučić te kako napraviti ili ukrasiti platnenu vrećicu i kako zamotati poklon koristeći staru majicu.

Naši predavači

 • Anamarija Prgomet, Zero waste Croatia
  • Zero waste – kako živjeti bez otpada, 02.11.2019.
  • Zero waste radionica – izrada kozmetike i sredstva za čišćenje, 16.11. 2019.
  • Zero waste radionica – veganska mlijeka, namazi i sirevi,23.11.2019.
 • Nada Starčević Lopac, Jaccominijev aromavrt
  • Ljekovite biljke – čudotvorna snaga mirisa, 19.10.2019.
  • Pokazna radionica – hidrolati iz kućne radinost, 09.11.2019.
  • Božićne biljke, 30.11.2019.
 • Lidija Špac, Lyvadia stuff
  • Božićna reciklaonica – redizajn odjeće, 21.12.2019.
 • Rusalka Majer, Udruga Gredica
  • Božićna reciklaonica – izrada mirisnih svijeća, 07.12.2019.

Mediji o nama

Ovaj projekt sufinancirao je Grad Varaždin u iznosu od 8,000.00 kn .