Zaposlenice Udruge Gredica certificirane permakulturne dizajnerice

Zaposlenice Udruge Gredica Rusalka Majer i Danica Pajtak su od 29. srpnja do 9. kolovoza 2019. godine pohađale 72-satni tečaj permakulture (PDC – permaculture design course) te primile certifikate o njegovom uspješnom dovršenju.

Tečaj je financiran u sklopu projekta Mali vrt za održivo sutra!, koji Udruga Gredica provodi u partnerstvu s II., III., IV. i VI. osnovnom školom Varaždin, a koji je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade RH u sklopu Švicarsko – hrvatskog programa suradnje te od Grada Varaždina.

Cilj edukacije zaposlenica Udruge Gredica je osnaživanje kapaciteta Udruge za daljnje bavljenje i poučavanje tema iz područja održivog razvoja. Naime, obrazovanjem za održivi razvoj razvit će se i jačati njihove sposobnosti da prosuđuju i biraju u korist održivog razvoja te da na svojim radnim mjestima dalje implementiraju znanja i vještine stečene na edukacijama te se aktivno zalažu za implementiranje i provođenje akcija koje će djelovati u smislu zaštite okoliša, društvenih pitanja, društvenog i okolišno održivog poslovanja te odgovornog korištenja društvenih i prirodnih resursa.

O 72-satnom tečaju permakulture

Tečaj koji su pohađale zaposlenice Udruge Gredica Danica Pajtak i Rusalka Majer je bio 72-satni tečaj, što osnovni je oblik obrazovanja u permakulturi.

Na 72-satnom tečaju permakulture predaju se osnove permakulture, a može ga voditi (predavati) samo diplomirani dizajner permakulture. U ovom slučaju, predavačica je bila Karmela Kiš, diplomirana dizajnerica permakulture, a tečaj se odvijo kroz osam dana na njezinom permakulturnom imanju u mjestu Letovanić.

Karmela Kiš je jedna od prvih permakulturista u Hrvatskoj i regiji. S permakulturom se upoznaje 1999. godine, a od tada je prošla brojne permakulturne projekte, dizajne, tone uzgojene hrane i kilograme sjemena, tečajeve, radionice, televizijske emisije i jednu objavljenu knjigu. Trenutno obitava u Letovaniću gdje obrađuje mali, ali vrlo produktivan, permakulturni vrt.

Tijek  tečaja

Tečaj je trajao osam intenzivnih dana s devet sati predavanja dnevno. Nakon upoznavanja i uvoda u strukturu tečaja, neke od tema koje su uslijedile jesu: Etika permakuture; Pet osnovnih pravila permakulture, Strategije učenja i metode dizajniranja; Osnovna načela; Ekologija; Održiva permakultura; Zone i sektori; Uzorci; Čitanje krajolika; Ključne točke i linije, Održivi sustavi; Duboka ekologija; Emergija (Embodied Energy); Tlo; Biljke i biljni sustavi; Mikroklime; Gilde; Vjetrobrani; Voda (Viktor Schauberger); Voda u krajoliku; Otpadne vode i zbrinjavanje; Akvakulture; Životinje; Otpad i zbrinjavanje; Recikliranje; Tehnike kompostiranja; Načela organiziranja; Konsenzus; Bioregije; Urbana permakultura; Zelena gradnja, Šumski vrtovi i farme; Ekonomija u permakulturi…

Više o tečaju i permakulturi nađite na mrežnim stranicama Karmele Kiš Permacooltura.net.

Potkraj tečaja, kad su obrađene sve ključne teme, polaznice su formirale grupu te dobile zadatak sastavljanja oglednog permakulturnog dizajna krajolika po vlastitom izboru. Permakulturno dizajniranje krajolika obavile su uz konzultacije s voditeljicom tečaja. Posljednjeg dana tečaja polaznice su prezentirale ogledni dizajn koji je voditeljica tečaja ocijenila uspješnim.

Uspješan ogledni dizajn, koji zadovoljava osnovna permakulturna načela uvjet je za dobivanje certifikata o dovršenom tečaju te su Danica Pajtak i Rusalka Majer 9. kolovoza primile svoje certifikate.

Certifikat ima međunarodni značaj i jednako vrijedi svugdje u permakulturnim zajednicama svijetu.