Učenici u sklopu projekta Mali vrt za održivo sutra! posjetili OPG Lukač

U sklopu aktivnosti projekta Mali vrt za održivo sutra! koji Udruga Gredica u partnerstvu s II., III., IV. i VI. osnovnom školom Varaždin do kraja ove školske godine organizirana su tri studijska putovanja na OPG Lukač – “Blaga Lijepe Naše”.

Ukupno je tijekom svibnja i lipnja 182 učenika posjetilo OPG Lukač.

Na OPG-u Lukač u Lužanu Bikupečkom učenici su imali priliku boraviti na seoskom gospodarstvu u gotovo netaknutoj prirodi te se upoznati s mnogim autohtonim pasminama životinja.

Animatorica – pratiteljica koja je vodila djecu po imanju poznavateljica je povijesti i teritorijalnih rasprostranjenosti hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja (dostupnih na imanju) te njihovih prehrambenih i životnih navika.

Osim toga, imalu su prilike naučiti ponešto i o samoodrživosti i ekologiji kao temeljima na kojima počiva imanje “Blaga lijepe naše” OPG-a Lukač.

Kroz vođenu radionicu učenici su imali priliku i iz prve ruke saznati o dobivanju humusa od kalifornijskih glista u vodstvu stručnjaka Josipa Mijakovića s OPG-a Mijaković koji se bavi proizvodnjom humusa i glistala.

Kao trajnu uspomenu na posjet imanju, učenici su uz pomoć učiteljice simbolično posadili sadnicu murve, važne, a na žalost sve rjeđe starinske voćke.

Vrijeme nakon radionica, djeca su iskoristila za druženje i nestrukturiranu igru u prirodi.

Projekt Mali vrt za održivo sutra! je vrijedan ukupno 347.910 kuna, od čega bespovratna sredstva Ureda za udruge Vlade RH, koja su osigurana putem Švicarsko hrvatskog programa suradnje iznose 313.119 kuna dok preostali iznos od 35.000 kuna sufinancira Grad Varaždin.