Projekt Udruge Gredica među najbolje ocijenjenima

Povodom dovršetka postupka ugovaranja projekata financiranih sredstvima Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u Zagrebu je 3. lipnja organizirano predstavljanje 53 projekta te rasprava na temu uloge organizacija civilnoga društva u razvoju partnerstava za održivi razvoj lokalnih zajednica.

Događanje je organizirano u okviru Tjedna održivog razvoja koji se održava svake godine od 30. svibnja do 5. lipnja, a obilježava se diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

O projektima je govorila Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nj.E. gđa Emilija Georgiev Regamey, veleposlanica Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dok su predstavnici udruga čiji su projekti bili ocijenjeni najvišim ocjenama u postupku dodjele ugovora sudjelovali u raspravi.

Među njima se našla i Udruga za promicanje održivog načina življenja Gredica s projektom Mali vrt za održivo sutra!, a u ime Gredice u panel raspravi sudjelovala je predsjednica Udruge Rusalka Majer. Uz nju, u panel raspravi sudjelovali su predstavnici Mreža udruga Zagor, Udruge Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG, Udruge ODRAZ – Održivi razvoj zajednice i Klastera Lika Destination.

Istaknuta je važna uloga koju organizacije civilnoga društva imaju u uspostavljanju dijaloga o izgradnji i provedbi politika održivog razvoja, osmišljavanju i provedbi inovacija (društvenih, kulturnih, ekonomskih i sl.) te pokretanju partnerskih projekata za održivi lokalni razvoj. Svi sugovornici su naglasili kako je potrebno raditi na većoj vidljivosti primjera dobre prakse poput projekata koji će se provoditi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kako bi došlo do promjene razmišljanja te kako bi se promoviralo međusobno učenje.