Petstotinjak varaždinskih osnovnoškolaca u projektu Mali vrt za održivo sutra!

Oko 500 učenika prvih i drugih razreda II., III, IV. i VI. osnovne škole Grada Varaždina će u sklopu projekta Mali vrt za održivo sutra! varaždinske Udruge za promicanje održivog načina življenja Gredica, učiti o održivom razvoju unutar redovne nastave Prirode i društva i tijekom programa produženog boravka.

Kazala je to jutros predsjednica Udruge Gredica i voditeljica projekta Rusalka Majer na predstavljanju projekta koje je održano u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina.

“Nositelj projekta je Udruga za promicanje održivog načina življenja Gredica, a partneri na projektu su II., III., IV. i VI. osnovna škola Varaždin. Korisnici su učenici nižih razreda osnovnih škola, učitelji i zaposlenici škola partnera te zaposlenici Udruge Gredica. Projekt je vrijedan ukupno 347.910 kuna, od čega bespovratna sredstva Ureda za udruge iznose 313.119 kuna dok preostali iznos od 35.000 kuna sufinancira Grad Varaždin”, istaknula je Rusalka Majer, koju posebno veseli činjenica što će se učenicima pružiti mogućnost da aktivno i u praksi stječu znanja o održivom razvoju.

Učenici će uzgajati voće i povrće u školskom vrtu

“Učenicima ćemo omogućiti da sadržaj iz kurikuluma Prirode i društva usvajaju na aktivan način uzgajanjem voća i povrća na vlastitim gredicama na ekološki način. Na taj način djeca će imati priliku da na terenu aktivno i iskustveno uče o sadržajima važnima za racionalno korištenje prirodnih resursa, ali i poboljšanje kvalitete njihovih života”, kazala je Rusalka Majer pojasnivši kako će osim za učenike, edukativni programi vezani za teme održivog razvoja bit će organizirani za učitelje, ali i zaposlenike Udruge Gredica.

“Projekt će tako doprinijeti povećanju znanja i vještina i aktivnog sudjelovanja učenika, ali i učitelja i nastavnika u sadržajima iz područja održivog razvoja, posebice održivog uzgoja hrane”, zaključila je Majer te na kraju svojeg izlaganja kazala kako će se projekt provoditi 12 mjeseci, odnosno od odnosno od 1. ožujka 2019. – 29. veljače 2020.

“Hrana ne dolazi iz trgovina, već iz prirode”

U ime II., III., IV. i VI. osnovne škole koje su partneri na projektu, prisutnima se obratio ravnatelj VI. osnovne škole Mario Stančić.

“Rado smo se uključili u ovaj projekt na poziv Udruge Gredica, jer nam je itekako stalo pružiti učenicima uvjete za cjeloviti razvoj i za razvoj i život u skladu s prirodom, koji je danas važniji nego ikad prije. Svaka škola ima vlastite interese i vlastitu organizaciju kako će provesti ovaj projekt, ali ono što nas zajedno objedinjuje je izgradnja ekološkog povrtnjaka s povišenim gredicama i sa svim ostalim sadržajima za uređivanje takvog povrtnjaka. Djecu na taj način učite da hrana ne dolazi iz supermarketa i trgovina nego iz prirode”, kazao je ravnatelj Mario Stančić.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević zahvalila je Udruzi Gredica te svim školama koje sudjeluju u projektu.

“To je hvalevrijedan projekt i veseli nas što će u 12 mjeseci trajanja projekta učenici u našim školama imati mogućnost da stvore vlastiti vrt prema ekološkim načelima te da kroz proces uzgoja vlastite hrane i bilja u vrtu uče o okolišu, ekosustavima i njihovoj ravnoteži, važnosti bioraznolikosti te važnosti odgovorne upotrebe prirodnih resursa što je danas vrlo važno i dobro da djeca uče o tim temama od najranije dobi”, kazala je pročelnica Draženka Dević te izrazila nadu kako će takvih projekata biti i više.

“Mi ćemo ih i podržati baš kao što smo podržali i ovaj projekt tako da smo ga sufinancirali u iznosu od 10 posto ili s 35.000 kuna”, poručila je pročelnica Dević.

Dobar primjer partnerstva civilnog i javnog sektora

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica također je zahvalila Udruzi Gredica na angažmanu oko projekta kroz koji će 500 učenika naučiti kako dobro gospodariti zemljom.

Podsjetila je kako se 22. travnja obilježavao Dan planeta Zemlje te istaknula kako je ovo dobra prilika da se zapitamo što konkretno radimo da ju sačuvamo.

“Najbolje što možemo je zapravo da od najranije dobi djecu učimo kako pametno gospodariti, ne samo svojim vremenom i svojim životom, nego i zemljom i resursima koje nam ta zemlja pruža”, kazala je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica te zahvalila i Razvojnoj agenciji Sjever-DAN koja je sudjelovala u pripremi projekta.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika na kraju je zaključila kako je projekt Mali vrt za održivo sutra! varaždinske Udruge Gredica jako dobar primjer partnerstva civilnog i javnog sektora.