[Najava] Predavanje i razmjena sjemenja

U susret proljeću i novoj vrtlarskoj sezoni organiziramo već tradicionalnu razmjenu sjemenja i predavanje naše drage gošće Silvije Kolar-Fodor iz Udruge Biovrt.com – u skladu s prirodom.

Predavanje i razmjena će se održati u subotu 23.02.2019.  od 10:30 do 13:00 sati u prostorijama udruge Gredica, Optujska 13, Varaždin (kod Starog grada)

Ulaz je besplatan!

Udruga Gredica se već 7 godina bavi aktivnim promicanjem održivog razvoja, posebice organskog uzgoja hrane, lokalne samoopskrbe i osvještavanjem građana o važnosti bioraznolikosti i održivom korišternju resursa. U sklopu naših aktivnosti svake godine u susret vrtlarskoj sezoni organiziramo predavanje i razmjenu sjemenja gdje  vrtlarski entuzijasti mogu naučiti nešto novo iz područja biovrtlarstva i nabaviti i opskrbiti zalihe autohtonim, domaćim sjemenjem uzgojenim na ekološki način u vrtovima lokalnih OPG-ova.

Ove godine predavanje će biti na temu „Sjeme kao zalog naše budućnosti“ gdje će predavačica Silvija Kolar-Fodor prezentirati zbog čega je sjeme veliki faktor u održivosti i neovisnosti svake obitelji, kao i zajednice u cjelini. Saznati ćete zbog čega je važno skupljati sjeme biljaka koje uzgajamo, kako skupiti sjeme glavnih povrtnih vrsti, kako ih čuvati i kako skupiti sjeme u godinama s vremenskim izazovima – kojima sve češće svjedočimo. Silvija će također pokazati načine izdvajanja i skupljanja sjemena.

Svaki sudionik/ca predavanja dobiva na poklon sjeme povrća iz biovrta.

Nakon predavanja održati će se razmjena sjemenja na koju se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s udrugom Biovrt i ostalim sudionicima i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Vrijeme održavanja – subota 23.02.2019.

        10:30 – 11:30 predavanje “Sjeme kao zalog naše budućnosti”

         11:30 – 13:00 razmjena sjemenja

Mjesto održavanja – prostor udruge Gredica – Optujska 13, Varaždin (kod Starog grada)

Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

Više o predavanjima u organizaciji Udruge Biovrt- u skladu s prirodom potražite na https://www.biovrt.com/vrtlarske-edukacije/predavanja-i-radionice/termini-predavanja-i-razmjena-sjemenja-za-proljece-2019/null