Izvješće o radu u 2015. godini

Na redovnoj Skupštini Udruge Gredica održanoj 6. veljače 2016. prihvaćeno je izvješće o radu u 2015. godini, koje donosimo u nastavku.

Udruga GREDICA
Krešimira Filića 106, 42000 Varaždin
OIB: 35147487241

IZVJEŠĆE O RADU U 2015. GODINI

Popis aktivnosti u 2015. godini:

Cijela 2015. Upravljanje udrugom (Upravni odbor: Goran Štimec, Kristina Šoštar, Goran Hanžek)

Administracija, računovodstvo, poslovna korespondencija, inventura vrtova, uvođenje novih vrtlara, …

Cijela 2015. Operativno vođenje Čudesnih vrtova (Miljenko Cestar, Zvonko Grđan)

Nabava potrošnog materijala, servisiranje alata i strojeva, koordinacija aktivnosti…

1.1.-6.7.2015. Projekt (građanska akcija) “Gradimo zajedno!” (Goran Štimec)

Nakon brojnih sastanaka s gradskom upravom, pokazalo se da nemamo mogućnosti od Grada dobiti potrebne suglasnosti za provedbu projekta. Projekt otkazan, sredstva vraćena zakladi Zamah.

Radionica o permakulturi u udruzi Act (Igor Tomičić)

Dvije konferencije o Tranzicijskom pokretu u Zagrebu i Sloveniji (Igor Ježek)

3.2015. Skupština Udruge (članovi Skupštine)

Izvješće o radu, Financijsko izvješće, Progam rada, Financijski plan, usklađivanje Statuta, novi Pravilnik o Čudesnim vrtovima…

14.2.2015. Predavanje ‘Male tajne biovrtlarstva’ i razmjena sjemenja (Goran Hanžek, Goran Štimec)

Predavačica: Silvija Kolar Fodor

3.2015. Sastanak vrtlara (Goran Štimec, Kristina Šoštar)

Redovni sastanak uoči sezone. Predstavljeno financijsko izvješće i financijski plan, prijem novih vrtlara, rasprava o raznim temama.

16.03.2015. Dani dobre ekonomije – predstavljanje varaždinskih Čudesnih vrtova (Goran Hanžek)

19.-21.3.2015. Sudjelovanje na Konferenciji o dobroj ekonomiji (Goran Hanžek)

25.4.2015. Radionica “Uspješan uzgoj paradajza u biovrtu (sjetva i sadnja na otvorenome) Rudolfa Pereglina (Rusalka Majer)

NAZIV DOGAĐAJA: Radionica “Uspješan uzgoj paradajza u biovrtu (sjetva i sadnja na otvorenome)

DATUM: 25.04.2015.

MJESTO: Čudesni vrtovi, Sajmišna bb, Varaždin

SURADNIČKE ORGANIZACIJE: OPG Pereglin – Rudolf i Ivka

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/373008872886629/

BROJ PRISUTNIH: Oko 30

FOTKE: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.875340449188838.1073741836.380970938625794&type=3

KRATKI OPIS:

Unatoč naporima većine vrtlara prošla 2014. godina nije bila baš sklona ljubiteljima paradajza. Bolesti i nametnici uzrokovani najviše lošim vremenom poharali su naše vrtove i paradajza je bilo jako malo. Kako se pripremiti za uzgoj i nadmudriti vremenske (ne)prilike otkrit će nam obitelj Pereglin koja na svojem eko- imanju Opg Pereglin već dugi niz godina uspješno uzgaja raznoliko voće i povrće, čuva sjeme domaćih sorti i dragi su nam gosti na svakoj razmjeni sjemenja. Unatoč lošoj klimatskoj 2014. godini njihov vrt na otvorenome obilovao je paradajzom do studenoga! Na radionici smo naučili tajne i trikove iskusnih biovrtlara o tome kako ispravno posaditi ili posijati nježne biljčice na otvorenome da bismo postigli jednak uspjeh.

9.5.2015. Radionica ‘Prepoznavanje samoniklog jestivog bilja (proljeće)’ (Goran Hanžek)

Voditelj radionice: Damir Šeler.

9.5.2015. Seed for the future u Hrvatskoj (Rusalka Majer)

NAZIV DOGAĐAJA . Seed for the future u Hrvatskoj

DATUM 09.05.2015.

MJESTO: Čudesni vrtovi

KRATKI OPIS: Prezentacija osnivanja i rada Urbanih gradskih vrtova Čudesni vrtovi udruge Gredica. Projekt sjeme za budućnost kao međunarodno partnerstvo, ima za cilj istražiti koje edukacijske metode, bilo formalne ili neformalne, daju najbolje rezultate u ohrabrivanju poljoprivrednika i vrtlara da čuvaju sjeme na svojim vrtovima i poljima kao i u podizanju razine motivacije, znanja i posvećenosti tom poslu. U svakoj zemlji partnera (Poljska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo) posjetili smo različite organizacije, proizvođače, vrtlare kako bi stvorili bolje razumijevanje mogućih modela očuvanja i razvoja agrobioraznolikosti i raznolikosti naših usjeva kao što su mreže sjemenara, kolekcije sjemena i baze podataka i sl. Isto tako istraživali smo kako pojedine organizacije šire ta znanja i svijest o potrebi očuvanja i razvoja agrobioraznolikoti u javnosti kao i na koji se način udružuju u zajedničkom zagovaranju za pravednije politike. Susret u Hrvatskoj pokazat će raznolike primjere i pristupe čuvanju sjemena. S jedne strane sudionici će čuti kako izgleda proces registracije tradicijskih (čuvanih) sorata kroz uobičajenu proceduru i posjetiti gospodarstvo obitelji Cafuk koje proizvodi sjeme tradicijske sorte ‘Varaždinsko zelje’. Iako politika potiče takve modele i oni svakako imaju svoje prednosti, ipak cijela procedura nije poticajna i adekvatna za sve proizvođače i ne potiče slobodan razvoj i širenje biljne genetske raznolikosti. S druge strane naša mini tura Sjevernom Hrvatskom pokazat će niz primjera i raznolikih modela i pristupa čuvanju sjemena u urbanim i ruralnim sredinama, u permakulturi i biodinamičkom poljodjelstvu, kroz nevladine udruge, javne ili privatne vrtove, ekološka gospodarstva ili samo entuzijastične hobiste. Prema programu posjet Čudesnim vrtovima organiziran je za: Subota 9.5.2015. 9:00 – 11:00 udruga Gredica i Varaždinski čudesni vrtovi – urbani projekt zajedničkih vrtova udruge Gredica, jedan od najuspješnijih i najinspirativnijih urbanih vrtova u Hrvatskoj gdje se redovito odvijaju radionice čuvanja sjemena i razmjene.

13./14.5.2015. Fine niti lokalnih razvoja – forum za prehrambeni suvernitet i posjet dr. Vandane Shive (Rusalka Majer, Igor Ježek)

NAZIV DOGAĐAJA: Fine niti lokalnih razvoja – forum za prehrambeni suvernitet i posjet dr.Vandane Shive

DATUM: 13. i 14.05.2015.

MJESTO: Sisak

KRATKI OPIS: Tradicionalni Forumu za prehrambeni suverenitet, popraćen Zelenim eko-sajmom i razmjenom sjemena održao se ove godine u Sisku 13. i 14.05.2015. Kao predstavnici udruge Gredica na događanjima su sudjelovali Igor Ježek i Rusalka Majer. Posebnost ovogodišnjeg foruma, a ujedno i razlog za ovaj proljetni termin je posjeta drage gošće dr. Vandane Shive – svjetski poznate aktivistice u borbi za slobodu sjemena i općenito za prevlast životne, prirodne logike brige za Zemlju i ljude nad raljama kapitalizma, koja u Hrvatsku dolazi u organizaciji Subversive Festivala. Ovogodišnji domaćin je grad Sisak, sjedište jedne od županija s najvećim brojem ekoloških proizvođača, nizom prirodnih bogatstava i potencijala, a organizaciju potpisuju Građanska inicijativa Sjemenka, Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ kao domaćini i Zelena mreža aktivističkih grupa. Forum se odvija uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung. Forum okuplja niz inicijativa, udruga, grupa, proizvođača i odgovornih potrošača koji svojim životnim stilom unose pozitivne promjene u naše društvo i zalažu se za opstanak malih obiteljskih gospodarstava, čuvaju i unapređuju osnovne resurse plodnog tla, agrobioraznolikosti i baštine domaćih sorata i pasmina, stvaraju pravednije, održivije lokalne ekonomske modele i prehrambeni sustav na dobrobit lokalne zajednice i okoliša. Cilj nam je potaknuti ujedinjavanje svih tih inicijativa u jedinstven pokret i pokrenuti suradnju kako bi se zajednički izborili za prehrambenu suverenost naše zemlje. Sudjelovala sam na događanjima prvog dana.

Srijeda 13.5.

15:00-18:00 Zeleni eko sajam – Šetalište Vladimira Nazora

15:00-18:00 Razmjena sjemena i sadnica – Šetalište Vladimira Nazora

18:00-19:00 predavanje „Svi smo mi sjeme, svi smo mi tlo – u susret slobodi sjemena, slobodi prehrane i demokraciji u svijetu“, dr. Vandana Shiva – Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Šetalište Vladimira Nazora

19:15-20:00 Otvorenje foruma za prehrambeni suverenitet i promocija knjige Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije (izdanje UNDP-a); urednici Roman Ozimec i Snježana Mihinica. Značaj agrobioraznolikosti za prehrambeni suverenitet Hrvatske – Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Šetalište Vladimira Nazora

20:00-21:00 Otvorenje izložbe „Tlovitost“ – izložba fotografija nagrađivane sisačke amaterske fotografkinje Andree Šipuš – Galerija Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

SLIKA: https://www.facebook.com/ZaDobarSan/photos/t.100000502016765/669645336513993/?type=3&theater

11./12.07.2015. Radionica izgradnje krušne peći na Haliću (Igor Tomičić, Goran Hanžek)

29./30.08.2015. Radionica izgradnje krušne peći u Bukovici, Udruga Ekodrom (Goran Hanžek)

21.9.2015. Konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti (Rusalka Majer)

NAZIV DOGAĐAJA: Konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

DATUM: 21.09.2015.

MJESTO: Dvorana Varaždinske županije

ORGANIZACIJA : Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije

KRATKI OPIS: Na konferenciji su prezentirani Čudesni vrtovi udruge Gredica kao primjer dobre prakse u prakticiranju zdravog načina življenja, rekreacije i osiguravanja dostupnosti zdrave i ekološke hrane.

24.09.2015. Predstavljanje e-knjige “Vrtovi našega grada” (Goran Hanžek)

3.10.2015. Predavanja „Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet” + razmjena sjemenja (Rusalka Majer)

NAZIV DOGAĐAJA: Predavanja „Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet” + razmjena sjemenja

DATUM: 03.10.2015.

MJESTO: Centar za mlade grada Varaždina

ORGANIZACIJA: Udruga Gredica – Rusalka Majer

SURADNIČKE ORGANIZACIJE: Udruga Biovrt – Silvija Kolar- Fodor, CZM Varaždin – Zrinka Šajn

BROJ PRISUTNIH:

KRATKI OPIS: Udruga Gredica u suradnji sa udrugom “Biovrt – u skladu sa prirodom” i Centrom za mlade grada Varaždina organizirala već tradicionalnu jesenjsku razmjenu sjemenja koja se održala odmah nakon predavanja „Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet” biovrtlarke Silvije Kolar – Fodor. Malo o predavanju: Današnja konvencionalna poljoprivreda jedan je od najvećih zagađivača današnjice. Postoje bolji, zdraviji, učinkoviti modeli koji mogu biti rješenje i za klimatske promjene i za ljudsko zdravlje, ali i zdravije društvo općenito. Takvim zdravim uzgojem hrane možemo riješiti velike probleme današnjice. Nakon predavanja održati će se razmjena sjemenja. Pozvani su svi da donesu svoje domaće sjeme i da njegovom razmjenom i uzgojom u vlastitim vrtovima dorinesu očuvanju biološke raznolikosti. Ovim predavanjem pridružili smo se Globalnom pokretu za slobodu sjemenja i akcijama koje se na svjetskoj razini obilježavaju od 02.-16.10.2015. U tom razdoblju diljem svijeta aktivisti, pojedinci i udruge svojim akcijama, predavanjima, razmjenama sjemenja i sl. slave naše sjeme, naše tlo, naš terirorij, radei na stvaranju zemaljske demokracije koja se temelji na život tlu i živom sjemenju, zdravim zajednicama i živoj ekonomiji, te je kao takvo upisano u kalendar događanja organizacije seedfreedom Vandane Shive. http://seedfreedom.info/events/lectures-and-seed-exchanges-october-2015-and-beyond-predavanja-i-razmjene-sjemenja-tokom-jeseni-2015/

9.10.2015. Snimanje za HRT, Eko zona (Rusalka Majer, Barbara Peer, Ljuba Kukolja)

NAZIV DOGAĐAJA: snimanje priloga o Čudesnim vrtovima za Ekozonu HTV

DATUM: 09.10.2015.

MJESTO: Čudesni vrtovi

KRATKI OPIS: Vođeni događanjima  u organizaciji udruge Gredica – predavanjem Silvije Kolar – Fodor te razmjenom sjemenja, novinari Ekozone odlučili su još jednom posjetiti Čudesne vrtove i porazgovarati sa vrtlarima. Osvrnuli smo se i na pokušaje udruge da područje na kojemu se nalaze vrtovi upiše u urbanistički plan kao posebnu kategoriju, osiguravajući time trajnost položaja vrtova koji iz početnih parcela prerasta u prekrasan interaktivan park sa mnogobrojnim sadržajima za sve uzraste. Sudjelovale: Barbara Peer, Ljuba Kukolja i Rusalka Majer

Prikazano 06.01.2016.

12.2015. Javna rasprava o GUP-u (Igor Ježek, Goran Hanžek)

12.2015. Početak ciklusa predavanja Ivana Hajduka (Rusalka Majer)

NAZIV DOGAĐAJA: Ciklus predavanja “Čovjek – biljka – hrana: ka miroljubivoj zemljoradnji”.

Broj predavanja u 2015: 2

DATUM: 10.12.2015., 17.12.2015.

MJESTO: Centar za mlade grada Varaždina

SURADNIČKE ORGANIZACIJE: CZM – Zrinka Šajn, Udruga Duga – Ivan Sabol

PRISUTNO : 43, 42 osobe

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/1640359862882611/,        https://www.facebook.com/events/634074623401422/

SLIKE: https://www.facebook.com/UdrugaGredica/photos/pcb.1643614175890513/981991258523756/?type=3&theater

KRATKI OPIS: U suradnji sa udrugom Duga iz Čakovca te Centrom za mlade Grada Varaždina, varaždinska udruga Gredica organizira ciklus predavanja pod nazivom “Čovjek – biljka – hrana: ka miroljubivoj zemljoradnji”. Predavanja držii Ivan Hajduk, poznat široj javnosti kao zagovaratelj i praktičar organske, ekološke i biodinamičke poljoprivrede te, u novije vrijeme, tzv. miroljubive zemljoradnje. Prvo dva predavanja iz ciklusa održala su se u četvrtak 10. i 17. prosinca s početkom u 18 sati u prostorijama Centra za mlade Grada Varaždina, Kolodvorska 17 (Dom željezničara). Predavanja su besplatna tijekom cijelog ciklusa. Hajduk je dugogodišnji član Udruge za biološko-dinamičku poljoprivredu Ajda iz Slovenije, putem koje zagovara upotrebu Mjesečevog sjetvenog kalendara. Zajedno sa Zlatom Nanić jedan je od suosnivača Udruge za ekološku poljoprivredu Živa zemlja, prvu takve vrste u Hrvatskoj, u okviru koje je održao i stotinjak radionica iz biološko-dinamičke poljoprivrede. Polaznici tih radionica osnivaju kasnije vlastite udruge, udrugu Duga u Čakovcu (kasnije i Duga-plus) te udrugu Arka u Varaždinu. Osim podučavanjem, bavi se praktičnom primjenom načela organsko-ekološke poljoprivrede te je sa svojim proizvodima sudjelovao na mnogim poljoprivrednim sajmovima i time također pridonio širenju svijesti o važnosti ekološke poljoprivrede. Zanima ga duhovnost i s tog stanovišta predaje o temama iz naslova, zalažući se za, kako kaže, jedinu održivu poljoprivredu budućnosti – miroljubivu zemljoradnju.