Vlado Posel i Rudolf Pereglin iznijeli svoja znanja o ekološkog vrtlarenju

Predavanje Vlade Posela u Kinu Galerija
Predavanje Vlade Posela u Kinu Galerija

Buđenjem prirode polako dolazi vrijeme za prve vrtlarske radove pa je tako Udruga za promicanje održivog načina življenja “Gredica” i ove godine organizirala već tradicionalnu predsezonsku razmjenu sjemenja uz zanimljiva predavanja. Predavanja i razmjena održali su se u subotu 1. ožujka u varaždinskom kinu Galerija od 10 do 12 sati. Ulaz je bio besplatan besplatan, a pozvani su bili svi koje zanimaju ekološke metode vrtlarenja te čuvanje starih sorti sjemena.

Prvi predavač bio je Vlado Posel iz Kuršanca. On je prisutne upoznao s osnovnim načelima biodinamike, homeodinamike i organskog uzgoja povrća. Na predavanju iskusnog biodinamičkog proizvođača povrća bilo je riječi i o mjesečevom sjetvenom kalendaru te o značenju sinodičkog i sideričkog Mjesečevog perioda. Vlado Posel ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Kuršancu na kojem već godinama uspješno na principima biodinamike proizvodi povrće bez upotrebe kemije, bez umjetnih stimulansa i u međusobnom skladu biljnog i životinjskog svijeta na imanju.

Nakon toga, Rudolf Pereglin s eko-­imanja OPG Pereglin iz Svetog Ivana Zeline, govorio je o aktualnoj temi uzgoja presadnica te o koristima toplih gredica.

Kroz cijelo to vrijeme u predvorju kina odvijala se razmjena sjemenja, na koju su ponovno došli brojni eko­ sjemenari.