Održano predavanje Franje Pavetića i Marine Majhen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVaraždinski vrtlar Franjo Pavetić i Marina Majhen iz Srednje škole “Arboretum Opeka” iz Vinice održali su u Varaždinu u subotu 16. ožujka predavanje o ekološkom vrtlarstvu.

Uvodno je Marina Majhen iznijela glavne prednosti ekološke proizvodnje u odnosu na konvencionalnu, da bi potom predstavila djelovanje Udruge za biosjemenarstvo, čiji je tajnik. Naglasila je važnost očuvanja široke baze biološkog sjemenja, na čemu se u Hrvatskoj tek rade prvi koraci.

Franjo Pavetić govorio je o svom iskustvu konvencionalnog uzgajivača te razlozima koji su ga naveli da počne primijenjivati ekološka načela u svome radu. Iznio je osnovna načela bitna za ekološko vrtlarstvo, ali i predstavio određene ekološke proizvode prisutne na tržištu namijenjene hobistima i vikend vrtlarima koji nemaju mogućnosti sami pripravljati svoje vlastite biljne pripravke za korištenje u vrtu, niti raditi vlastiti kompost.

Tijekom predavanja razvila se vrlo živa diskusija, postavljeno je mnoštvo pitanja, tako da su sudionici i međusobno razmijenili svoja iskustva.

Nakon predavanja održana je razmjena sjemenja, kao i na prethodnim predavanjima održanima ove godine u organizaciji Udruge “Gredica”.

I ovo predavanje Udruga za promicanje održivog načina življenja “Gredica” organizirala je uz podršku Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varažin, u okviru projekta “Centar živi”.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.