Veliki odaziv na predavanje ‘Kako (i zašto) imati vlastiti biovrt’

Predavanju je prisustvovalo više od stotinu građana
Predavanju je prisustvovalo više od stotinu građana

Predavanje pod nazivom “Kako (i zašto) imati vlastiti biovrt”, koje je Silvija Kolar Fodor iz Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” održala u Varaždinu u subotu 2. ožujka, ponovno je naišlo na znatan interes građana. U dvorani palači Herzer okupilo se njih oko stotinu i pedeset, koji su, osim nekih novih saznanja o biološkom vrtlarenju koja su mogla dobiti iz izlaganja Silvije Kolar Fodor, također sudjelovali i u razmjeni domaćeg sjemenja cijelog niza starinskih sorti. Sjeme su na razmjenu donijeli predstavnici nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga te građani.

Predavanje i razmjenu sjemenja organizirala je varaždinska Udruga za promicanje održivog načina življenja “Gredica”, u suradnji s Udrugom “Biovrt – u skladu s prirodom”, te uz podršku Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varaždin.

U sklopu svoga predavanja Silvija Kolar Fodor govorila je, između ostaloga, upravo o važnosti očuvanja starinskih sorti sjemenja. Osim toga, predstavila je osnovna načela biološkog vrtlarenja, približila svjetonazor koji ovu temu čini iznimno bitnom u današnje doba te napravila pregled nekih tehnika koje se koriste u ekološkom uzgoju. Također je ponovila i praktični dio predavanja “Tehnike sijanja u kućnoj radinosti i važnost očuvanja sjemenja starinskih vrsta”, koje je u Varaždinu bilo održano 16. veljače, a kojem mnogi zainteresirani zbog ograničenog prostora nisu mogli prisustvovati.

Pogledajte i fotogaleriju: Predavanje “Kako (i zašto) imati vlastiti biovrt” + razmjena sjemenja