Najava događanja “Tranzicijski Varaždin 0.2”

Udruga za promicanje održivog načina življenja “Gredica” od 16. do 19. kolovoza u Varaždinu organizira četverodnevni edukacijski program koji će objediniti teme svjetskog tranzicijskog pokreta, permakulture i oblikovanja šumskog vrta.

Program počinje u četvrtak 16. kolovoza u 19 sati projekcijom dokumentarnog filma “U tranziciji 2.0” u dvorani Županijske palače. U petak 17. kolovoza u 19 sati na istome mjestu gost iz Velike Britanije, Rakesh Rootsman Rak, održat će predavanje o tranzicijskom pokretu i permakulturi. U subotu i nedjelju, 18. i 19. kolovoza, na Varaždin Bregu gost iz Velike Britanije održat će dvodnevnu radionicu oblikovanja šumskog vrta.

Film “U tranziciji 2.0” prikazuje inspirirajuća rješenja koja lokalne zajednice širom svijeta osmišljavaju kako bi povećale svoju otpornost na globalne ekonomske, ekološke, energetske i klimatske nesigurnosti, istovremeno gradeći zdrave društvene odnose. Domaćin događanja je Nenad Maljković, socijalni poduzetnik iz Zagreba, koji će biti i moderator diskusije po završetku projekcije. Ulaz je besplatan, a nakon završetka programa oni koji to žele moći će donacijom pomoći daljnje aktivnosti na promicanju vrijednosti tranzicijskog pokreta u Hrvatskoj.

O tranzicijskom pokretu, koji se viralno širi planetom, bit će govora i dan kasnije, kada će o toj temi govoriti Rakesh Rootsman Rak, iskusni učitelj i promicatelj permakulture. Permakultura je skupni naziv za tehnike integralne praktične samoodrživosti, odnosno ekološki dizajn koji oponaša prirodne procese. Za Rakeshovo predavanje osiguran je prijevod na hrvatski jezik, a ulaz na predavanje je besplatan.

Vikend-radionica pokušat će polaznicima približiti osnovna znanja o tome kako pristupiti oblikovanju šumskog vrta. Šumski vrt je inovativan permakulturni koncept koji objedinjuje jestive visoke, srednjerastuće i niske biljke u oblikovanju prirodnog sustava s obiljem plodova, a koji zahtijeva minimum održavanja. Radionica će trajati dva dana po osam sati. Svi zainteresirani za radionicu mogu se javiti Goranu Hanžeku na ghanzek at gmail.com. Cijena radionice je 375 kuna po osobi.

16.8.2012., 19:00, Županijska dvorana: Projekcija dokumentarnog filma “U tranziciji 2.0” s diskusijom (moderator Nenad Maljković iz Zagreba)

17.8.2012., 19:00, Županijska dvorana: Predavanje “Tranzicijski pokret, permakultura i šumski vrt” (predavač Rakesh Rootsman Rak iz Velike Britanije)

18. i 19.8.2012., od 9:30 – 17:30, Varaždin Breg – Koradovica: Radionica “Oblikovanje šumskog vrta” (voditelj Rakesh Rootsman Rak iz Velike Britanije)

%d bloggers like this: