Svoje gredice počelo obrađivati više od 40 Varaždinaca

Gradonačelnik Goran Habuš prilikom službenog otvorenja vrtova posadio je i nekoliko “flanci”

“Čudesni vrtovi”, gradski vrt namijenjen stanovnicima Varaždina, službeno su otvoreni u ponedjeljak 30. travnja, kada ih je obišao gradonačelnik Goran Habuš. “Čudesni vrtovi” zajednički su projekt Grada Varaždina i Udruge za promicanje održivog načina življenja “Gredica”. Mjesto je to gdje će zainteresirani građani moći dobiti svoju parcelu za vrtlarenje.

– Gradski vrt funkcionira tako da građani svaki na svojoj gredici, ali istovremeno međusobno surađujući, proizvode povrće i voće za vlastite potrebe. Jedini uvjet je da to rade primjenom načela biološkog vrtlarenja – pojasnila je osnovnu ideju projekta Rusalka Majer, predsjednica Udruge “Gredica”.

Zemljište za potrebe gradskog vrta dao je na korištenje Grad Varaždin, a vrtom će dalje koordinirati Udruga. Gradski vrt nalazi se u sklopu Sajmišta u Biškupcu, kojim upravlja Gradska tržnica. Cijelo zemljište je ograđeno, a za vrtove će se koristiti dio koji nije namijenjen održavanju sajma četvrtkom. Prvi korisnici već su se pojavili. U samo nekoliko dana nakon što je javno objavljen poziv, javilo se više od 40 zainteresiranih građana.

– U ova krizna vremena projekti poput ovoga više su nego dobrodošli. Dio resursa koje kao zajednica imamo na raspolaganju stajali bi neiskorišteni, a ovako će biti ostvaren cijeli niz koristi. No, vjerujem da ovakvi projekti imaju svoje opravdanje i kada ne predstavljaju samo egzistencijalnu potrebu. Ovdje je, naime, riječ i o izgradnji zdrave zajednice, i o obnavljanju odnosa prema prirodi, i o poticanju samoodgovornosti… – rekao je gradonačelnik Goran Habuš, prigodno odmah posadivši i nekoliko “flanci”.

Treba reći da je Varaždin bio prvi grad u kojem je, još lani, pokrenut jedan sličan projekt. Vrtovi života, kako su nazvani, namijenjeni su korisnicima pomoći Centra za socijalnu skrb. No, gradski vrt u Biškupcu otvoren je svim zainteresiranim građanima, bez obzira na primanja, dob, spol i iskustvo u vrtlarenju. Ono što je bitno, poručuju iz Udruge “Gredica”, je samo dobra volja i spremnost na suradnju.