Udruga Gredica u osnivanju urbanog vrta na Banfici

Predsjednica Udruge za promicanje održivog načina življenja Gredica Rusalka Majer i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok jutros su u Gradskoj vijećnici potpisali Ugovor o zakupu zemljišta između Udruge i Grada Varaždina.

Grad Varaždin je raspisao javni natječaj za davanje u zakup zemljišta za poljoprivrednu obradu površine 6211 m2 te je zemljište dano u zakup Udruzi Gredica koja na tom prostoru planira napraviti urbane vrtove kako bi osobama treće životne dobi vrtovi bili bliže i dostupniji, a čime bi se poboljšala njihova kvaliteta života i mogućnost uzgoja vlastite hrane.

“Udruga Gredica osnovana je 2012. godine s ciljem da građanima Varaždina pruži priliku da imaju vrtove prema ekološkim načelima. Grad Varaždin nam je izašao u susret i ustupio parcelu u Biškupcu na kojoj od 2012. u prosjeku vrtlari od 90 do 100 obitelji, no uvidjeli smo potrebu za još jednim vrtom na sjevernoj strani grada”, kazala je Rusalka Majer.

Naime, u gradu Varaždinu postoje dva urbana vrta, oba smještena na južnom dijelu grada s više od šest kilometara udaljenosti od sjevernog djela, što je veliki problem za osobe treće životne dobi koje žele participirati u vrtlarskim aktivnostima.

Iz tog je razloga Udruga aplicirala za ovo zemljište kako bi građanima s područja Banfice omogućila da se bave vrtlarenjem u svojoj neposrednoj blizini.

Ukoliko ste zainteresirani za parcelu na urbanim vrtovima na Banfici ispunite naš prijavni obrazac na linku Zlatni vrtovi – iskaz interesa za parcelu na Banfici.

Kontaktirat ćemo vas čim bude slobodnih parcela, odnosno kada vrt bude u funkciji.