Veliki 72-satni tečaj permakulture napokon i u Varaždinu!

ŠTO?
72-satni tečaj permakulture (10-dnevni)

KADA?
Svakodnevno od petka 16. svibnja do nedjelje 25. svibnja (radnim danom od 16 do 21h, vikendom cijeli dan)

GDJE?
Precizna lokacija održavanja tečaja bit će poznata ovih dana. Zainteresirani će je doznati na vrijeme nakon prijave.

TKO?
Ivan Gregov (instruktor permakulture), Sendy Osmičević (ing. šumarstva), Siniša Pocrnčić (graditelj), Damir Šeler (agronom)

KONTAKT?
uredpk@gmail.com (Ivan Gregov)

Veliki 72-satni tečaj permakulture po prvi puta održat će se i u Varaždinu, u razdoblju od 16. do 25. svibnja. Sustav cjelovitog dizajniranja održivog životnog prostora, koji objedinjuje znanja iz hortikulture, poljoprivrede, arhitekture, ekologije, ali također se bavi i ekonomskim sustavima, pravnim sustavima i zalazi u brojne druge znanstvene discipline, u zadnjih 10 godina sve je popularniji u Hrvatskoj.

Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju, ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara i na problem života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njezine sve veće popularnosti kod nas, smatra Ivan Gregov iz Ureda za permakulturu, institucije koja je, uz pomoć Udruge za promicanje održivog načina življenja “Gredica”, organizator tečaja u Varaždinu.

Uz teoretske i praktične djelove, tijekom deset intenzivnih dana, tečaj permakulturnog dizajna usmjeren je na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora. Sastoji se od sljedećih blokova: uvod (u kakvom su stanju društvo i okoliš – povodi i razlozi za permakulturu), osnovni principi (zone, sektori, uzorci, čitanje krajolika), tlo (analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo), važnost trajnica u permakulturnom sistemu (šumski vrt), voda (voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet, akvakultura), održiva i prirodna gradnja (gradnja slamom, zeleni krovovi), energija (principi i praktični sistemi – vjetar, sunce, biomasa…, energija u kućama), urbana permakultura (rješenja za grad i male prostore), društvo (odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice).

Edukatori na tečaju su: Ivan Gregov (dizajner), Sendy Osmičević (ing. šumarstva), Siniša Pocrnčić (graditelj), Damir Šeler (agronom).

Tijekom dva vikenda tečaj će se održavati cjelodnevno, dok će kroz radni tjedan ići u terminu od 16 do 21 sat, tako da nije potrebno uzimati slobodne dane. Zadnja tri dana tečaja rezervirana su za dizajnerske radove, kojima polaznici oblikuju svoje buduće projekte.

– Napomenimo da ovaj međunarodni tečaj u europskim zemljama stoji približno 600 eura. Cijena 10-dnevnog tečaja permakulture u Varaždinu je 1240 kuna, ili za studente 15% popusta – iznosi Gregov.

Broj polaznika je ograničen, a prijave su otvorene do 14. svibnja. Za prijave, ili pitanja i dodatne informacija o tečaju, obratite se na mail: uredpk@gmail.com. Više o permakulturi na internetskoj stranici ured.permakultura.org.

Zgroženi ste onime što gledate u dnevniku? Dođite na tečaj permakulture!

Kome je ovakav tečaj namijenjen?

– Do sada su odlične reakcije na pohađan tečaj pokazali oni koji uče vrtlarenje, žele izgraditi održivu kuću, otići iz grada na zemlju, koji pokušavaju odlučiti što sa naslijeđenom djedovinom, ili čak permakulturu upotrijebiti kod pronalaženja svojeg sljedećeg posla. Toplo ga preporučamo i ako upravo birate parcelu za kupovinu. Ili jednostavno ako ste zgroženi svime što gledate u televizijskom dnevniku! – odgovor je Ivana Gregova, instruktora permakulture.