SozialMarie: Čudesni vrtovi treći među 308 projekata!

Nagradu su primili Igor Ježek, Rusalka Majer i Goran Hanžek (u sredini slijeva)
Nagradu su primili Igor Ježek, Rusalka Majer i Goran Hanžek (u sredini slijeva)

Čudesni vrtovi, projekt društvenog vrta koji varaždinska Udruga za promicanje održivog načina življenja “Gredica” provodi uz podršku Grada Varaždina, osvojili su treće mjesto na dodjeli nagrada SozialMarie. Svečanost dodjele nagrada za društvenu inovativnost, koje dodjeljuje austrijska zaklada Unruhe Privatstiftung, održana je 1. svibnja u Beču i prisustvovalo joj je troje članova Udruge “Gredica”.

O značaju ove nagrade dovoljno govori podatak o 308 prijavljenih projekata iz šest zemalja (Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Njemačka). U prvome, izlučnome krugu, odabrano je 36 projekata koji su ušli u finalni odabir, a konačni poredak bio je obznanjen tek na svečanosti dodjele.

U međuvremenu, Varaždin je 20. ožujka posjetila Petra Radeschnig, predstavnica austrijske zaklade, kako bi se izravno upoznala s projektom.

Na završnoj svečanosti u Beču nagrađeno je 15 projekata. Prva nagrada iznosila je 15.000 eura, druga 10.000 eura, a treća 5.000 eura. Preostalih 12 projekata osvojilo je po 1.000 eura nagrade za svoje društveno inovativne projekte.

Kako navode u Zakladi Unruhe Privatstiftung, cilj dodjeljivanja nagrade SozialMarie je približiti inovativne društvene ideje široj javnosti i podržati umrežavanje društveno inovativnih projekata. Namjera je da nagrađeni projekti inspiriraju i potaknu daljnji razvoj ideja sa sličnim vrijednostima.